III-alueen kirkkopyhä järjestettiin Paattisilla / Kyrkodagen för region III hölls i Patis
12.1.2025
Piirin III-alueen leijonat kokoontuivat kirkkopyhään ja seppeleenlaskuun Paattisille. Seppeleenlaskun suoritti ja juhlapuheen kirkkokahveilla piti alueen puheenjohtaja Timo Tanskanen
---------------------
Lejonen från region III samlades för kyrkodagen och kransnedläggningen i Patis. Kransnedläggningen utfördes och festtalet vid kyrkkaffet hölls av regionens ordförande Timo Tanskanen.

Juhlapuhe
Hyvät paattislaiset ja leijonat,
Tervetuloa Varsinais-Suomen lionspiirin III-alueen kirkkopyhään. Minä olen Timo Tanskanen, Lions Club Paattisen tämän kauden presidentti ja Tortinmäestä Kiikalan kautta Eckeröhön ulottuvan lionsalueemme puheenjohtaja.
Haluan kiittää Paattisten seurakuntaa ja kirkkoherra Jukka Järvensivua tämän Lions-kirkkopyhän mahdollistamisesta.
Lions-järjestö on maailman suurin palveluklubijärjestö. Se toimii yli kahdessa sadassa maassa. Jäseniä sillä on kansainvälisesti noin 1,4 miljoonaa melkein 50 000 klubissa. Suomessa jäseniä on yli 16 000 noin 750 klubissa Hangosta Inariin.
Mottomme on ”Me palvelemme”. Leijonien palvelu tapahtuu aina paikallisesti – kaikkialla maailmassa. Niin täällä Paattisillakin.
Lions-kirkkopyhä tai seppeleenlasku liittyy tammikuun alussa kansainvälisesti järjestettävään Lions-toimintaviikkoon. Toimintaviikko sijoittuu Lions-järjestön perustajan Melvin Jonesin syntymäpäivän tienoille. Toimintaviikkoon voi liittyä juhlaa ja iloa – monenlaisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Täällä Suomessa siihen liittyy myös muistelu. Tässä kirkkopyhässä muistamme 26 viime vuoden aikana kuollutta piirimme jäsentä ja 19 Paattisten hautausmaalle laskettua klubimme entistä jäsentä. Sekä kaikkia suomalaisen yhteiskunnan olemassaolon ja hyvinvoinnin eteen uhrauksia tehneitä.
Näillä hetkillä myös Turun klubien lippulinna on viemässä huomionosoitusta Turun hautausmaan sankariristille.
Mikä rooli lionstoiminnalla on nykyaikaisessa yhteiskunnassa? Eikö yli sata vuotta sitten Yhdysvalloissa menestyvien liikemiesten perustama järjestö ole elitistinen, väljähtynyt ja aikansa elänyt? Melvin Jonesin ajatus oli: ”Mitä jos nämä miehet, jotka ovat menestyneet ajattelunsa, älykkyytensä ja kunnianhimonsa ansiosta, käyttäisivät lahjojaan yhteisöjensä parantamiseen?”
Mielestäni tämä ajatus ei ole yhtään väljähtynyt. Etenkin, kun mukaan on saatu vähintään yhtä älykkäät ja menestyneet naiset. Leijonien avustustyöhön pääsee mukaan ikään, sukupuoleen, uskontoon, poliittiseen suuntautumiseen, etnisyyteen tai yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Tärkeintä on halu olla mukana yhdessä auttamassa.
Yhteisöön kuuluminen ja hyväksytyksi tuleminen on yksi keskeisimmistä ihmisen perustarpeista. Perustarpeisiin kuuluu myös tarve arvostetuksi tulemiseen ja itsensä toteuttamiseen. Kaikkeen tähän lionstoiminta antaa mahdollisuuden.
Leijonien palvelutoiminta kohdistuu klubien lähiyhteisöihin ja pyrkii vahvistamaan niitä. Apua annetaan muun muassa lapsille, nuorille, sairaille, vähävaraisille, sotaveteraaneille ja ikääntyneille. Joulun alla monet klubit järjestivät ympäri Suomen Auta lasta, auta perhettä -keräyksiä. Niin mekin täällä Pohjois-Turussa yhteistyössä Maarian seurakunnan diakoniatyön kanssa. Keräystuotolla saatiin isot ruoka-avustuslaatikot 21 isommalle perheelle ja avustuskassit 8 pienemmälle perheelle. Kymmenet lapset saivat keräyksen ansiosta edes yhden joululahjan.
Keräystuotto ei tietenkään tullut yksinomaan meidän leijonien taskuista, vaikka tosi moni oman panoksensa keräykseen antoi. Avun annossa korostui yhteisön voima – kaikkien niiden lahjoittajien merkitys, jotka kauppareissullaan ostivat jotain keräyskoreihin.
Nuorten mielenterveystilanne on yhteiskunnassamme vahvasti esillä. Suomen Lions-liiton tämän kauden pääyhteistyökumppani on Mieli - Suomen mielenterveys ry. Piirimme klubit ovat keränneet viime syksyn aikana tuhansia euroja lahjoitettavaksi lasten ja nuorten terapiakäyntien mahdollistamiseen mm. Turun kriisikeskuksen kautta. Tämä tuki on tärkeää, ettei yksikään nuori putoaisi yhteisön ulkopuolelle.
Pian tulee kolme vuotta Venäjän Ukrainassa aloittaman brutaalin hyökkäyssodan alkamisesta. Sota on lähellämme Euroopassa ja se näkyy myös täällä Varsinais-Suomessa katukuvassamme. Sodan alussa monesta yrityksestä lähti miespuolisia työntekijöitä puolustamaan maataan. Sotaa pakoon Suomeen on tullut yli 65 000 pakolaista Ukrainasta. Lions-järjestön kansainväliseltä säätiöltä on saatu yli puoli miljoonaa dollaria ukrainalaispakolaisten auttamiseen Suomessa. Meidän piirissämme 18 500 euron avustus kohdennettiin liikunta- ja harrastevälineiden hankkimiseen yli 250 lapselle ja nuorelle.
Apua annetaan myös Ukrainaan. Suomalaiset lionsklubit lahjoittivat viime talvena kuusi ambulanssia Ukrainaan. Lahjoitusautoja vieneet leijonat kertoivat sodan todellisuudesta, jossa hyökkääjät eivät noudata mitään inhimillisyyden ja sodan sääntöjä. Punainen risti ei ole suoja vaan tähtäysmerkki. Niinpä ne piti maalata ensimmäisenä piiloon ambulansseista.
Viime vuonna lionsklubit ympäri Eurooppaa ovat yhtyneet Suomesta alkaneeseen kampanjaan ja lahjoittivat Ukrainaan yli 8 000 kamiinaa.
Valitettavasti tänä talvenakin moni tarvitsee sairaanhoitoa, lämpöä ja mahdollisuuden ruoanlaittoon hätäapulahjoitusten kautta. Iskut energiaverkkoihin jatkuvat koko ajan.
Uudet ambulanssi- ja kamiinakeräykset ovat käynnissä. Kuusi ambulanssia on jo ostettu ja tavoitteena on saada kymmenen täysin varusteltua ambulanssia lähetettyä Suomesta kevään aikana Ukrainaan.
Kamiinatuotanto Suomessa on käynnistynyt ja varoja on saatu jo kolmeen rekkakuormaan – lähes kolmeen tuhanteen kamiinaan - joista ensimmäinen kuorma lähtee kohti Ukrainaa lähiviikkoina. Leijonat 29 maasta ovat yhdistäneet voimansa kamiinakeräyksessä. Viimeisimpänä mukaan on juuri liittynyt Australia. Tavoitteena on kerätä 2,5 miljoonaa euroa, jolla saadaan hankittua ja toimitettua 15 000 kamiinaa. Eli lämpöä ja ruoanlaittomahdollisuuksia kymmenille tuhansille sodasta kärsiville ihmisille.
Noudatamme keräyksissämme korkeita eettisiä periaatteita ja avustustuotto ohjataan aina sinne, mihin sen luvataan menevän.
Suomalaisen lionstoiminnan visiona on olla vuonna 2030 Suomen merkityksellisin auttaja. Lions-järjestö ei näy tällä hetkellä tunnetuimpien hyväntekeväisyysjärjestöjen joukossa. Paradoksaalista kyllä – kaikki tunnetuimmat hyväntekeväisyysjärjestöt ovat yhteistyökumppaneitamme ja olemme mahdollistaneet niiden tekemää auttamistyötä.
Mitä sitten tavoittelemme merkityksellisyydellä?
Merkityksellisyys on toiminnan laatua, apuamme tarvitsevien tavoittamista, tuloksellista näkyvää palvelua ja innostavaa leijonatoimintaa. Klubit ovat alueellaan merkityksellisiä ja jokainen meistä voi olla jollekin kanssaihmiselleen merkityksellisin auttaja. Merkityksellinen leijonatoiminta on siis hyödyllistä avun saajille – ja meille jäsenille merkitystä elämään antava harrastus.
Toivomme, että jokainen meistä ja teistä voi kokea merkityksellisyyttä elämässään ja olla rakentamassa entistäkin parempaa yhteisöä ja suomalaista yhteiskuntaa. Kiitos, että olette tänään täällä. Oikein hyvää kahvihetkeä teille kaikille!
------------------------
Festtal
Kära Patisbor och lejon,
Välkomna till kyrkodagen för region III i Lions-distriktet i Egentliga Finland. Jag är Timo Tanskanen, president för Lions Club Paattinen denna period och ordförande för vårt Lions-region som sträcker sig från Tortinmäki via Kiikala till Eckerö.
Jag vill tacka Paattinens församling och kyrkoherde Jukka Järvensivu för att ha möjliggjort denna Lions-kyrkodag.
Lions är världens största serviceklubborganisation. Den verkar i över tvåhundra länder. Internationellt har den cirka 1,4 miljoner medlemmar i nästan 50 000 klubbar. I Finland har den över 16 000 medlemmar i cirka 750 klubbar från Hangö till Enare.
Vårt motto är "Vi hjälper". Lejonens hjälp sker alltid lokalt – överallt i världen. Så även här i Paattinen.
Lions-kyrkodagen eller kransnedläggningen är en del av den internationella Lions-aktivitetsveckan som hålls i början av januari. Aktivitetsveckan infaller kring Lions grundare Melvin Jones födelsedag. Aktivitetsveckan kan innehålla festligheter och glädje – olika evenemang och aktiviteter. Här i Finland ingår även minnesstunder. Vid denna kyrkodag minns vi 26 medlemmar i vårt distrikt som gått bort under de senaste åren och 19 tidigare medlemmar i vår klubb som begravts på Paattinens kyrkogård. Samt alla som gjort uppoffringar för den finska samhällens existens och välfärd.
Vid denna tidpunkt hedrar även Åbo klubbarnas flaggparad hjältekorset på Åbo begravningsplats.
Vilken roll har Lions-verksamheten i det moderna samhället? Är inte en organisation som grundades av framgångsrika affärsmän i USA för över hundra år sedan elitistisk, föråldrad och passé? Melvin Jones tanke var: "Vad om dessa män, som har lyckats genom sin drivkraft, intelligens och ambition, skulle använda sina talanger för att förbättra sina samhällen?"
Jag tycker inte att denna tanke är föråldrad. Särskilt när vi har fått med minst lika intelligenta och framgångsrika kvinnor. Lions hjälpverksamhet är öppen för alla, oavsett ålder, kön, religion, politisk inriktning, etnicitet eller samhällsklass. Det viktigaste är viljan att vara med och hjälpa tillsammans.
Att tillhöra en gemenskap och bli accepterad är ett av människans grundläggande behov. Till de grundläggande behoven hör också behovet av att bli uppskattad och att förverkliga sig själv. Allt detta möjliggörs genom Lions-verksamheten.
Lejonens hjälp riktar sig till klubbarnas närsamhällen och syftar till att stärka dem. Hjälp ges bland annat till barn, ungdomar, sjuka, mindre bemedlade, krigsveteraner och äldre. Inför julen organiserade många klubbar över hela Finland insamlingar under mottot "Hjälp ett barn, hjälp en familj". Så gjorde vi också här i Norra Åbo i samarbete med diakonin i S:t Marie församling. Insamlingsresultatet möjliggjorde stora matpaket till 21 större familjer och hjälpkassar till 8 mindre familjer. Tiotals barn fick tack vare insamlingen åtminstone en julklapp.
Insamlingsresultatet kom naturligtvis inte enbart från våra lejon, även om många bidrog med sin egen insats. Hjälpens kraft låg i gemenskapen – alla de donatorer som köpte något till insamlingskorgarna under sina shoppingturer.
Ungdomars mentala hälsa är starkt i fokus i vårt samhälle. Lions Finlands huvudsamarbetspartner denna säsong är Mieli – Finlands mentalhälsoförbund. Klubbarnas i vårt distrikt har under hösten samlat in tusentals euro för att möjliggöra terapibesök för barn och ungdomar, bland annat genom Åbo kriscenter. Detta stöd är viktigt för att ingen ung person ska falla utanför gemenskapen.
Snart har det gått tre år sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig i Ukraina. Kriget är nära oss i Europa och det syns även här i Egentliga Finland i gatubilden. I början av kriget lämnade många manliga anställda sina jobb för att försvara sitt land. Över 65 000 flyktingar från Ukraina har kommit till Finland. Lions internationella stiftelse har gett över en halv miljon dollar för att hjälpa ukrainska flyktingar i Finland. I vårt distrikt riktades ett bidrag på 18 500 euro till inköp av sport- och fritidsutrustning för över 250 barn och ungdomar.
Hjälp ges också till Ukraina. Förra vintern donerade finska Lions-klubbar sex ambulanser till Ukraina. Lejon som levererade donationsbilarna berättade om krigets verklighet, där angriparna inte följer några regler för mänsklighet och krig. Röda korset är inte en skyddssymbol utan ett mål. Därför måste de målas över först på ambulanserna.
Förra året förenade Lions-klubbar över hela Europa sig i en kampanj som startade i Finland och donerade över 8 000 kaminer till Ukraina.
Tyvärr behöver många även denna vinter sjukvård, värme och möjlighet att laga mat genom nödhjälpsdonationer. Attackerna mot energinätverken fortsätter hela tiden.
Nya insamlingar för ambulanser och kaminer pågår. Sex ambulanser har redan köpts och målet är att skicka tio fullt utrustade ambulanser från Finland till Ukraina under våren.
Kaminproduktionen i Finland har startat och medel har redan samlats in för tre lastbilslaster – nästan tre tusen kaminer – varav den första lasten kommer att skickas till Ukraina inom de närmaste veckorna. Lejon från 29 länder har förenat sina krafter i kamininsamlingen. Senast har Australien anslutit sig. Målet är att samla in 2,5 miljoner euro för att köpa och leverera 15 000 kaminer. Det vill säga värme och matlagningsmöjligheter för tiotusentals människor som lider av kriget.
Vi följer höga etiska principer i våra insamlingar och hjälpen går alltid dit den lovas.
Visionen för Lions-verksamheten i Finland är att vara den mest betydelsefulla hjälparen i Finland år 2030. Lions-organisationen syns inte för närvarande bland de mest kända välgörenhetsorganisationerna. Paradoxalt nog är alla de mest kända välgörenhetsorganisationerna våra samarbetspartners och vi har möjliggjort deras hjälparbete.
Vad strävar vi då efter med betydelsefullhet?
Betydelsefullhet är kvaliteten på verksamheten, att nå dem som behöver vår hjälp, resultatgivande synlig service och inspirerande Lions-verksamhet. Klubbarnas verksamhet är betydelsefull i sina områden och var och en av oss kan vara den mest betydelsefulla hjälparen för någon medmänniska. Betydelsefull Lions-verksamhet är alltså nyttig för dem som får hjälp – och för oss medlemmar en meningsfull hobby som ger mening i livet.
Vi hoppas att var och en av oss och er kan uppleva meningsfullhet i sitt liv och vara med och bygga ett ännu bättre samhälle och finskt samhälle. Tack för att ni är här idag. Ha en riktigt trevlig kaffestund allihop!